HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 

Soru-(076) Dinimize göre düğün nasıl olmalıdır?

İslami ölçülere göre düğün ve eğlence nasıl olmalıdır?

Soru:
Rabbin izni ile Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) en kuvvetli sünneti olan evliliği düşünmekteyiz. Ancak evliliğin duyurulması konusunda iki görüş ortaya çıktı. Aile bireylerimiz düğün yapılmasını, düğünün bir düğün salonunda olmasını istiyor. Ancak kadın-erkek karışık olacak salonda ve çalgılı oyunlar da oynanacak. Biz ise bu şekilde olmasını istemiyoruz. Allah rızası için bir birlikteliğe adım atarken günah işlenmesine vesile olmak istemiyoruz. Ve bu noktada ailem ile çatışıyoruz. Ve ana-babaya asi olmaktan korkuyor ve çekiniyorum. Annem senelerce bu şekilde bir düğünün hayalini kurduğunu ve anne olarak bunu istemenin en doğal hakkı olduğunu söylemekte. Ve onun istediğini yapmadığımızda çok çok üzülecek... Dinimize göre düğünün nasıl olması gerektiği konusunda bizleri aydınlatırsanız çok mutlu oluruz. Bir de şunu eklemek istiyorum ki, dinimizin belirlediği kurallara karşı fazla hassas olmayan bir aile yapım var. Kadın erkek karışık olduğunda dahi erkeklerin bölümüne gidip eşiyle veya akrabaları ile oynayabilecek kişiler var. Allah razı olsun. Selam ve dua ile...

Cevap:
Dinimiz haram, helal, mekruh, çirkin, ahlaka aykırı nesneler ve davranışları açıklamış, bunlara hangi durumlarda nasıl riayet edileceğini de bu yoldan -çerçeve olarak- aydınlatmıştır. Düğünün nasıl yapılacağını din, detaylarıyla belirlememiş; bunu, haramlara düşmemek şartıyla düzenleme işini müslümanların örf ve âdetine, içinde bulunduklara şartlara bırakmıştır. Medine'de Peygamberimizin muhterem eşi bir yoksul kızı gelin etmişti, gelin gittikten sonra Peygamberimiz eve gelmiş ve gelinin, bu şehirde âdet haline gelmiş olan müzik eşliğinde gidip gitmediğini sormuş, "Böyle bir şey yoktu" cevabını alınca "Keşke olsaydı, Medineliler buna alışmışlardır, bundan hoşlanırlar" demiştir. Haramlar bellidir, düğünde meşru eğlence ve neşe caizdir, hatta gereklidir, haram işlemeden "müzik, oyun, eğlence, yeme içmeyi..." de içeren düğün şekilleri bulunabilir.


(Aynı konuda sonradan gelmiş diğer sorular:)


Soru:
Hocam, Moral Dünyası dergisinin Temmuz ayı sayısında düğünler konusunu kapak konusunu işleyerek "İdeal bir düğün nasıl olmalıdır?" sorusuna cevap bulmaya çalışacağız. Malumunuz olduğu üzere düğünler her kesimden insanın katıldığı bir platform. Çok değişik düşünce ve fikirde insanlar bir araya geliyorlar. Düğünlerde çok çeşitli uygulamalar yapılıyor. Düğünlerde yapılan uygulamaların nasıl olması gerektiği yönünde bazı sorularımız olacaktı. Ayrıca sizin bu konuda yazmış olduğunuzu söylediğiniz yazınız da bize ışık tutacaktır.
Düğünden maksat nedir? Düğünler eğlenme maksatlı mı yapılır?

Cevap:
Düğünler bir mutlu olayı ilan ve mutluluğa katkıda bulunmak maksadıyla yapılır.


Soru:
Düğünün İslamisi olur mu? İslami ölçüler içerisinde bir düğün nasıl olmalıdır?

Cevap:
Müslümanın her işi, her davranışı İslam'a uygun olmak durumundadır. Belli hükümler (farz, vacip, haram....) varsa bunlara uyulur, yoksa mübah alanda örf ve adete göre hareket edilir.


Soru:
Düğünlerde Kur'anı Kerim okunmalı mı? Okunursa ne zaman ve hangi miktarda kimler tarafından okunmalı?

Cevap:
Düğünde Kur'an okumak genellikle uygun olmuyor. Okunacaksa bunun uygun yeri ve zamanı gözetilmelidir.


Soru:
Düğünlerde dini konuşma yapılmalı mı? Yapılırsa kim tarafından, ne kadar süre ile ve hangi konularda yapılmalı? İnsanlara ne gibi mesajlar verilmeli veya verilmemeli?

Cevap:
Düğünlerde, vaaz eder gibi "dini konuşma" yapılmamalıdır.


Soru:
Düğünlerde oynama-eğlenmenin ölçüsü ne olmalı? Kadın ve erkeklerin bir arada bulunduğu düğünlerde oynama ve eğlenme yapılmalı mı? Eğer eğlence düzenlenecekse kadın ve erkekler ayrı ayrı mı eğlenmeli?

Cevap:
Bazı yerlerde ve durumlarda kadınlarla erkekleri ayırmak mümkün veya uygun olmaz. Eğer her iki cins de varsa kadınların oynamaları uygun ve caiz olmaz. Erkekler ise örf ve adete göre erkeklere mahsus oyunları oynayabilirler.


Soru:
Düğünlerde hangi tarz çalgı aletleri kullanılmalı, hangi tarz şarkılar söylenmeli veya söylenmemeli? İlahi ve dini içerikli müzikler söylenmeli mi?

Cevap:
Her türlü musiki aleti yerine göre kullanılabilir. Şarkı, türkü ve ilahilerden bir demet sunulabilir. Şarkı ve türkülerin nezih, ahlaka ve dine aykırı olmayan güfteli olması gerekir.


Soru:
Düğün merasimlerinin kadın ve erkek ayrı mı yapılması gerekiyor? Eğer bir arada yapılacaksa nelere dikkat etmeli?

Cevap:
Bir arada olması gerektiğinde kadınların tesettüre dikkat etmeleri ve yabancı (mahrem olmayan) erkeklerle ihtilattan (temas etmek, yanyana gülüşüp oynamaktan...) sakınmaları gerekir.


Soru:
İnternet sitenizde bir soruya verdiğiniz cevapta "Düğünde meşru eğlence ve ve neşe caizdir, hatta gereklidir; haram işlemeden müzik, oyun, eğlence, yeme içmeyi de içeren düğün şekilleri bulunabilir" diyorsunuz. Sizce "haram işlemeden müzik, oyun, eğlence, yeme içmeyi de içeren bir düğün" nasıl olmalıdır?

Cevap:
Yukarıda sınırlarını çizdim, bunların içini müslümanların örf ve adetleri doldurur.


 


Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Soru
Sonraki Soru
Bütün Soruları Listele
Bütün Soru Konularını Listele
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Soru Sonraki Soru Bütün Soruları Listele Bütün Soru Konularını Listele