HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Hedef ambargoyu kaldırmak

Dünkü yazımda mealen "gün birlik ve beraberlik günüdür, çirkin siyaseti bırakalım" demiştim, ben o yazıyı gazeteye gönderdikten kısa bir süre sonra Meclis, ittifakla bir bildiri neşretti. Hem ittifak hem de bildirinin içeriği ümit verici, altına imza atmamak mümkün değil.

Meclis ve hükümet kendilerine düşeni yaparken halk olarak bizim de yapacaklarımız vardır.

Önce hedefi belirlemek gerekiyor ve hedefimiz, yalnızca yapılan çirkin, haksız, hukuksuz saldırının hesabını sormak ve kapatmak olmamalıdır; hedefimiz -uzun vadede adil ve kalıcı bir barış olmakla beraber kısa vadede- Gazze'ye uygulanan ambargonun kalkması olmalı ve eylemlerimiz bu hedef gerçekleşinceye kadar kesintisiz devam etmelidir.

Neler yapılabilir?

Bu sorunun cevabı, sivil toplum örgütlerinin birlikte yapacakları danışma toplantılarında müzakere edilerek verilmelidir.

Bu defa İsrail -her zamankinden daha ziyade- haddi aştığı ve kırka yakın ülkenin vatandaşlarına da saldırdığı için bu ülkelerle ve destek veren diğer ülkelerle -resmi olanın yanında- sivil birliktelikler sağlanmalı, dünya kamu oyuna İsrail'in haksızlığı, hukuk ve sınır tanımazlığı, yalnızca gücüne ve hamisine güvendiği en etkili bir şekilde duyurulmalı ve şuurlara yerleştirilmelidir.

Askeri ve siyasi tedbirler yanında halkın gönüllü katkısı ile gerçekleşmesi mümkün olan ve etkisi de kesin bulunan bir tedbir de ekonomik ve ticaridir. Ülkemizde ve destekleyecek olan diğer ülkelerde İsrail ile ve İsrail mallarına yönelik bütün alışverişler gözden geçirilmeli, hedefe ulaşıncaya kadar -zorunlu olanlar dışınsa- alışveriş kesilmelidir.

Mısır'ın kapalı tuttuğu ve şu günlerde geçici olarak açtığı Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah Sınır Kapısı bundan sonra asla kapatılmamalı, eğer kapatırsa Mısır hükümetine karşı sivil ve resmi baskı uygulanmalı, kapıyı kontrol konusunda İsrail ile yapılan anlaşma uygulanmamalı, kontrol Mısır'ın elinde olmalıdır. ABD'nin Mısır'a büyük ölçüde yardım yaptığını ve bu yardım yüzünden -açık veya kapalı yollardan- iç işlerine müdahale ettiğini, karar alma yetkisini sınırladığını biliyoruz. Eğer Mısır yardıma muhtaç ise zengin İslam ülkeleri ne güne duruyorlar ve bir kardeş ülkeyi -meşhur ifadesiyle- elin gavuruna muhtaç halde bırakıyorlar?!

Olmasını istediğim danışma toplantılarında daha nice etkili tedbirler ortaya çıkabilir; "hedefimiz ambargoyu kaldırmak, kararımız o güne kadar eylemlerimizi sürdürmek" olmalıdır vesselam.

04.06.2010



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Makale
Sonraki Makale
Makale Listesi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Makale Sonraki Makale Makale Listesi