HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Yalnız İmam Hatipleri engellemek için

Üniversiteye girişte eşit katsayı uygulanması üzerine tepkiler ve tartışmalar devam ediyor.

Maksatları İmam Hatip mezunlarının önünü kesmek olanlar, tıpkı "eğitim hakkında eşitliği sağlamak için yapılan anayasa değişikliğinde "Bunu yalnızca başörtüsü yasağını kaldırmak için yaptılar" dedikleri gibi, katsayı kararını da "Yalnızca İmam Hatipler için yaptılar" diyorlar, meslek liselerinin bundan fayda göremeyeceklerini iddia ediyorlar. İddiaları arasında şunlar da var:

1. Bu karar meslek liselerine devam eden gençlerin kendilerini mesleğe vermeleri ve iyi birer ara elemanı olarak yetişmeleri yerine üniversiteye gireceğim diye çaba sarf etmelerine sebep olacak.

2. Bu karar düz liseden mezun olanların eskiye nispetle daha çok sayıda açıkta kalması sonucunu doğuracak. İmam Hatibi bitirenler üniversiteye giremezlerse işleri hazır, hemen imam olurlar, düz lise mezunları ise iş bulamaz ve aynı zamanda üniversiteye de girememiş olurlar.

Bu iddialara tek tek cevap vermeden önce genel olarak mantığın sakatlığını (içine düştükleri çelişkiyi) ifade etmek istiyorum: "Bu karar yalnızca İmam Hatipler için alındı" demek, "Onlar için lehlerinde bir karar alınmasına asla rızamız yoktur, onların üniversitelere girmelerini istemiyoruz, bizim karşı çıkışımız yalnızca İmam Hatipleri engellemek içindir" demektir.

Meslek liselerinden veya hem mesleğe hem de yüksek öğrenime öğrenci hazırlayan orta öğretim okullarından mezun olanların hangi mesleği seçmiş iseler o meslekte, olabildiğince yeterli bilgi ve beceri sahibi olmalarına kimsenin itirazı yoktur; bunun için gerekli tedbirler alınmalıdır, ama bu okullara bir şekilde girmiş olsa da meslekte çalışmak istemeyen veya başta istese de sonradan başarılı olamayan öğrencileri mesleğe zorlamanın eğitimde ve insan haklarında yeri olamaz. Bu okullarda mesleğe ehil eleman yetiştirmek için gerekli tedbirler alınmalıdır, ama başka dallara kaymak isteyen ve orada başarılı olan öğrencilerin de önleri kesilmemelidir.

Düz lise mezunlarının, meslek lisesi mezunları aleyhine farklı katsayı uygulanarak -aslında yeterli olmadıkları halde rakiplerinin eli kolu bağlanarak- üniversiteye alınmalarını savunmanın mantığı varsa adaleti yoktur.

İmam Hatip mezunlarının, üniversiteye girmemeleri halinde işlerinin hazır olduğunu söyleyenler bu işlerden haberleri olmayanlardır. Düz lise mezunu da, meslek lisesi mezunu da iş bulabilir, bulamayabilir. Demokrasi ile yönetilen ülkelerde okula alınacak öğrenci sayısını, ileride girecekleri işin garanti olmasına göre ayarlamak yalnızca hayaldir. Vatandaş dilediği okulu seçer ve seçiminin sonuna da katlanır.

Devletin vazifesi insanları belli bir okula veya mesleğe zorlamak değil, mümkün olduğunca çok sayıda vatandaşın iş bulmasını sağlamaktır.

Dindarların lehine gözüken, onların da -diğer vatandaşlar gibi- ülkede iş, eğitim, öğretim, iktidar almalarına yol açan bir karar alındığında "yalnızca onları engellemek için" çeşitli bahanelerle ortaya çıkanlar, lütfen bu kötü huyunuzdan vazgeçin!

02.08.2009



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Makale
Sonraki Makale
Makale Listesi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Makale Sonraki Makale Makale Listesi