HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


İslam korkusu

Bir okuyucum soruyor: "Ülkemizde ve dünyada bir İslam korkusu var. Siz bir yazınızda bu korkunun İslam'dan değil bazı Müslümanlardan kaynaklandığını söylediniz. Özellikle siyasi iktidardan dolayı bazı çevrelerde bir endişe var. Hatta bunu yer yer köşelerine de taşıyorlar. Sizce bu korkunun kaynağı ne? İnsanlardan İslam'dan mı yoksa bazı İslami anlayışlardan mı korkuyorlar?"

İslam'dan korkanlar var, korkutanlar var.

Korkutanların siyasi ve ideolojik amaçları var.

Siyasi amacı olanlar, mesela gizli İslamcı diye nitelediği bir iktidarı devirmek için kendi tasvir ettiği İslam'dan korkutuyor.

İdeolojik veya dini amacı olanlar, kendi ideolojilerini veya dinlerini yaymak ve bunlara engel olarak gördüğü İslam'ı karalamak, insanları ondan korkutmak suretiyle hedeflerine ulaşmak istiyorlar.

Bu korkutanlar bölüğüne bir de bazı aşırı Müslümanları katabiliriz.

İslam'dan korkanlar da var.

Bu korkunun bilgi eksikliği ve uzak ihtimali yakın sayma yanılgısından kaynaklandığını düşünüyorum.

Bilgi eksikliği din olarak İslam ile ilgilidir. İslam'ın temel kaynaklarına bakarak onu doğru öğrenmemiş, İslam'ı yabancılardan veya ona karşı olanlardan öğrenenler, "din olarak İslam'ın" korkulması gereken (İslam'ın korkulacak, ona inanmayanlar için tehlikeli) bir din olduğunu sanıyorlar.

Temel kaynaklara ve doğru (aslına uygun) uygulamalara bakıldığında İslam'ın, ona inanmayan, başka inanç ve hayat tarzı benimseyen kimseler için -bunlar ister İslam ülkesinde yaşasınlar, ister başka bir ülkenin vatandaşları olsunlar- tehlikeli olmadığını, bu dinin, gayr-i Müslimlere, başta hayat hakkı olmak üzere bütün -insan olmaya bağlı- insan haklarını tanıdığını, bu yüzden geçmiş zamanlarda gayr-i Müslimlerin, kendi din adamları ve yöneticilerinin zulmünden İslam'ın adaletine sığındıklarını öğrenecek ve anlayacaklardır.

Uzak ihtimali yakın sanma yanılgısını gelecek yazıya bırakarak İslam korkusunun, asıl korkulması gereken tehlikeleri örtmek için kullanıldığına bir örnek olarak sevgili İbrahim Karagül'ün bugünkü yazsından bir alıntı yapacağım:

"Dünya, ABD'nin liderlik rolünü reddederek yeni bir düzen kurmaya doğru ilerliyor. Bu düşünce Avrupa'da bile destek bulmaya başladı... Çünkü dünya bugünkü bunalımdan ABD'yi sorumlu tutuyor... Bütün dünyada hakim ekonomik sisteme rehberlik eden, azgınlaştıkça azgınlaşan sistem çöküyor... Zaten bu sistem yıllardır aynı şekilde kitleleri sömürmüyor muydu. Hiç üretim yapmayıp yüz milyarlar kazananlar bu sistemin patronları değil miydi? Şimdi aynı kötülük "devlet eli"yle yapılıyor. Ama engellenemeyecek..."

12.10.2008



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Makale
Sonraki Makale
Makale Listesi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Makale Sonraki Makale Makale Listesi