HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Askerin imajını korumak

TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesi şöyle düzenlenmiş: "Silahlı Kuvvetler'in vazifesi; Türk yurdunu ve Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti'ni kollamak ve korumaktır".

27 Mayıs'tan bu yana yaşanan askeri darbelerde bu madde gerekçe olarak kullanılmış, yönetmelik, tüzük ve kanunların Anayasa'ya aykırı olamayacağı kuralı hiçe sayılarak -bu maddeden alınan sözde yetki ile- Anayasa rafa kaldırılmış, demokrasi askıya alınmış; sözün özeti, "cumhuriyeti kurtarmak adına demokratik cumhuriyet yıkılmıştır". Bu antidemokratik, yanlış anlama ve uygulamaya müsait, demokrasi ile yönetilen ülkelerde benzeri bulunmayan maddenin daha büyük bir zararı da "demokratik iktidarların tepesinde bir Demokles kılıcı" olmasıdır. Demokrasiden rahatsız olan küçük bir azınlığın son ümitleri bu maddeye dayanarak ordunun yönetime el koyması olmuş, bu da demokrasiden hoşnut olan büyük halk kitlesinin askere bakışını olumsuz etkilemiştir.

Askerin de talebiyle bu maddenin kaldırılmasının zamanı gelmiştir.

Esasen Hilmi Özkök Paşa gibi akl-ı selim sahibi komutanların aynı düşüncede olduklarını beyanlarından anlıyoruz. Özkök Paşa, "koruma ve kollama" ile "demokratik hukuk devleti" arasındaki ilişkiyi şöyle ortaya koyuyor (Fikret Bilâ, Hangi PKK): "Türk Silâhlı Kuvvetleri, demokratik hukuk devleti ilkeleriyle Anayasa'ya bağlı ve bu değerlerin de kendi görev alanı çerçevesinde koruyucusudur. TSK, kendi üzerine düşen görevi Anayasa ve yasalar çerçevesinde siyasi idarenin kontrolünde yerine getirmektedir ve getirecektir."

Farzedelim ki, siyasi idare hiyanete saptı, demokratik cumhuriyeti değiştirmeye veya ülkeyi bölmeye yöneldi. Bu yönelişi daha ilk adımda durduracak demokratik kurallar, kurumlar ve mekanizmalar vardır. Parti kapatılır, iktidar düşürülür, Meclis feshedilir, seçime gidilir... Şu halde bu muhal farzın gerçekleşme ihtimali (bu manada bir tehlike) sıfırdır. Böyle sıfır ihtimalli vehim ve faraziyelere dayanarak antidemokratik yoruma ve uygulamaya açık bir maddeyi muhafaza etmek hem demokrasiye hem de askerin imajına zarar vermektedir.

Demokrasilerde rejim kendisini korumanın araçlarına sahiptir. Ordunun vazifesi ise iç ve dış güvenliği korumak, bunun için -çağın ölçülerinde- hazır olmak, sorumlu yönetimin vazife vermesi halinde yurt savunması hizmetini canla başla yerine getirmektir.

Türkiye'nin kendi değerlerini koruyarak çağdaşlaşmasının önündeki önemli engellerden biri "askeri vesayet"tir. Bunun var olanını değil, vehmini bile ortadan kaldırmak, zihinlerden silmek şarttır.

30.11.2007



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Makale
Sonraki Makale
Makale Listesi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Makale Sonraki Makale Makale Listesi