HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


İsrail devlet terörü yapıyor

The Guardian'da David Clark'ın, İsrail-Filistin-Lübnan çatışması bağlamında terör üzerine söyledikleri (Radikal, 2-Temmuz), tarafsız bir yazara ait olması bakımından önemli. Yazı 'Terör işimize geldiği gibi adlandırılmamalı" başlığını taşıyor. Başta ABD ve İsrail olmak üzere bazı çevreler ağız birliği ederek Hamas ve Hizbullah'ın teör örgütleri, yaptıkları eylemin de terör eylemi olduğunu iddia ediyor, İsrail ve diğer "mağdurların" bunlara karşı savunma haklarının bulunduğunu ileri sürüyorlar. Benim ikna olduğum değerlendirme ise böyle değil, ABD ve İsrail'in devlet terörü yaptıklarını, karşı tarafın bazı eylemlerinin uluslararası hukuka göre suç teşkil ettiğini, fakat bunlara da sebep olan asıl haksız ve terör sayılacak eylemlerin karşı tarafa ait olduğunu düşünüyorum. Hele son Lübnan harekatı zulmün ve devlet terörünün üstüne tuz biber ekti; buna rağmen Güvenlik Konseyi ve AB'nin bir kınama kararını bile esirgemesi, Batı uygarlığının (bu uygarlığa ait ahlak ve insani değerlerin) iflasını ilan ediyor.

Gözlerin ve kulakların yanında vicdanların da kör ve sağır olduğu böyle bir ortamda D.Klark'ın sözleri insana, "Demek ki, Batı'da da akl-ı selim ve vicdan taşıyanlar var, inşallah bütün dünyada böylelerinin sesleri duyulur ve bütün insanlar için mutluluk arayan bir dünya düzeninin kurulmasına vesile olur" dedirtiyor.

İşte bazı cümleleri:

"Lübnan'daki çatışma, savaşın başladığı yerde gerçeklerin son bulduğunu bir kez daha gösterdi. Ortadoğu'daki trajedinin tarafları tezlerini güçlendirmek için tarihin tahrifine ve yanlış bilgilendirmeye başvuruyor. İsrail, Lübnan bombardımanını 'ölüm kalım meselesi' olarak meşrulaştırdı. 'İsrail'e topyekûn savaş ilan edildi, öyleyse İsrail'in nefsi müdafaa için topyekûn savaş yürütme hakkı var.' Bu doğru olsaydı, mantıklı sayılabilirdi; fakat tümüyle yanlış. Çatışmayı, Hizbulllah'ın İsrail askerlerinden ikisini kaçırıp üçünü öldürmesi tetikledi. Dürüst olalım, bu topyekûn bir saldırı değildi. Bu yüzden de İsrail'in Lübnan toplumunun dokusunu darmadağın eden bir saldırıya girişmesini haklı çıkarmaz. Evet, Hayfa'ya yönelik roket saldırıları ciddi bir suç, fakat İsrail'in çatışmayı tırmandırma kararı sonrasında gerçekleştirildiler; İsrail'in stratejisi için meşruiyet sağlayamazlar.

"Krize, 'terörizm' kavramının seçici biçimde ve uygunsuz kullanımı eşlik ediyor. İsrail'in izinden giden ABD Başkanı George W. Bush ve Britanya Başbakanı Tony Blair, çatışmayı 'teröristlerin' çıkardığından dem vurdu... ABD ve İsrail'in Hizbullah ve Hamas'a yönelik terörizm suçlamaları, askeri olmayan hedeflerin vurulmasının ötesinde. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yıllık terör raporları, İsrail Savunma Güçleri'ne karşı operasyonları da terör örnekleri Hizbullah ve Hamas'ın bazı eylemleri, cezalandırılması gereken savaş suçları. Bu tür suçlar sadece devletler tarafından değil, örgütlerce de işlenebilir ve uluslararası hukukun konusudur. Ama örgütler cezalandırılabilirse, devletlerin haydi haydi cezalandırılabilmesi gerekir. Lübnan ve Gazze'de görüldüğü gibi, İsrail doktrini orantılı güç kullanmıyor ve ceza da almıyor. İsrail'in sivil kayıplardan kaçınmaya çalıştığına dair açıklamalarına rağmen, stratejisinin Lübnan halkına azami zararı vermek üzerine kurulu olduğu ortada. Genelkurmay Başkanı Dan Halutz'un 'Lübnan'ı 20 yıl öncesine döndüreceklerine' dair sözleri bunu gösteriyordu ve Kana'daki katliam son kanıt oldu... Aynısı Gazze'de de geçerli. Filistinli siviller, hiçbir askeri meşruiyeti olmayan ablukalara ve şiddete maruz bırakılıyor. İsrail'in Lübnan ve Gazze'de yaptıkları terör değil mi? Bunlar kesinlikle savaş suçu."

6 Ağustos 2006
Pazar



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Makale
Sonraki Makale
Makale Listesi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:



Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Makale Sonraki Makale Makale Listesi