HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Abant-2006

"Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı"nın öncülüğünde daha başka bazı sivil toplum örgütlerinin de katılım ve desteği ile yapılan ve hem ülkede hem de ülke dışında ilgi çeken, dikkatle izlenen "Abant Platformu" toplantılarından biri daha 14-15/Temmuz/2006'da Bolu-Abant'ta yapılacaktır. Siz bu yazıyı okurken toplantının birinci günü olacak, ikinci günü Cumartesi, gündüz toplantı, akşam da yolda olacağım için toplantıda olup bitenleri okuyucularıma aktarmam bir hafta sonraya kalacak. Bu yüzden hiç değilse "bu Abant toplantıları"nın ne idüğü konusunda, bu yazıda kısa bilgi vermeyi gerekli gördüm.

Abant toplantılarını başlatan "Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı" olmakla beraber daha sonraki yıllarda başka sivil toplum örgütleri de tertip komitesi içinde yer almıştır. Buna rağmen, adı geçen vakfın ilgi içinde olduğu söylenen cemaate yönelik tavırlardan Abant toplantıları da nasibini almış, müspet olanlar yanında menfi değerlendirmelere de maruz kalmıştır.

Baştan beri bu toplantılara katılıyorum. Bir süre sonra tertip komitesinde de yer aldım. Toplantının konusunu, toplantıya katılacak şahısların seçimini bağımsız olarak bu heyet belirlemekte ve vakıf yetkililerinin imkan hazırlama dışında hiçbir etki ve yetkileri bulunmamaktadır. Heyette yer alan şahısların da cemaatle bağlantıları söz konusu değildir; bırakın cemaatle ilgiyi, bu heyette inanç ve uygulama bakımlarından İslam ile ilgileri oldukça zayıf bulunan ilim ve fikir adamları bile vardır. Amaç cemaatle ilgili bir menfaat elde etmek olmadığı, ülkemizin önemli meseleleri üzerinde, farklı kesimlerden ilim ve fikir adamlarının müzakereler yapmaları, meselelere açıklık getirmeleri ve çözüm teklifleri oluşturmaları, bu arada inanç ve hayat tarzları farklı da olsa bu ülkenin okur-yazar (entellektüel) insanlarının birbirini tanımaları, farklılık içinde birlikte yaşamanın ve kavga etmeden konuşma ve tartışmanın mümkün olduğunu göstermeleri.. hedeflendiği için hem katılanlar hem de toplantının formatı bu amaca göre düşünülmüştür.

Burası rûhânîler meclisi (konsil) filan değildir; Abant Platformu, beyin fırtınası yapılan, hür ve bağımsız insanların düşüncelerini açıkça ortaya koydukları, ortak noktalara ulaşılsa bile ortak olmayan düşünce, görüş ve tekliflerin de yer aldığı, kayıt altına alındığı bir toplantıdan ibarettir. Orada kim ne diyorsa kaydedilir ve sonradan kitap olarak yayımlanır.

Belli konularda paralel düşünen, inanç ve hayat tarzları da birbirine yakın olan insanlar sıklıkla toplanıyor ve birçok meseleyi görüşüp tartışıyor, gerekirse kararlar alıyorlar. Bu kolay ve faydalı olmakla beraber, günümüz dünyasında ve Türkiye'sinde yeterli değildir. Farklıların bir arada (bir dünyada, bir ülkede, bir ulus olarak) yaşamak durumunda olduğu dünyamız ve ülkemizde zor olanı yapmak, farklı kesimlerin düşünen adamlarını bir araya getirmek, karşılıklı konuşturmak, birbirlerini anlamalarını ve ortak noktalar ve çözümler aramalarını sağlamak da gerekiyor.

İyi zan beslemek, öküzün altında buzağı aramak yerine açık beyanlara itibar etmek, komplo teorilerine saplanıp kalmamak, kişiler hakkında hükme varmak için objektif kanıtlara itibar etmek hem dinimizin hem de ahlakımızın gereğidir.

"Küresel Politikalar ve Ortadoğu'nun Geleceği" konulu XI. Abant Platformu toplantısının da hayırlara vesile olmasını diliyorum.

14 Temmuz 2006
Cuma



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Makale
Sonraki Makale
Makale Listesi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:



Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Makale Sonraki Makale Makale Listesi